Familieliv

Tre tips til en bedre søvn

Vi mennesker er dagdyr, og det betyder, at vi er vågne om dagen, og sover om natten. Er man et natdyr, så er det modsat, hvor man sover om dagen, og er vågen og natten, når det er mørkt. Det er en livsnødvendighed for os mennesker, at få søvn, og også at vi får nok søvn. Et voksent mennesker har et behov for cirka 7,5 times søvn, hver nat. Mængden af søvn, er varierende efter alder. Jo yngre man er, jo mere søvn, har man brug for, og når man bliver ældre, så har man ikke brug for lige så meget søvn.

Får man ikke nok søvn, så påvirker det os både fysisk, men også psykisk. Når vi sover, genopbygger vores krop sig, men for lidt søvn påvirker vores immunsforsvar, og også nogle kognitive funktioner svækkes, såsom hukommelsen og indlæringen. Vi kender det alle sammen, når vi har sovet dårligt, eller været til en fest, hvor vi er kommet sent i seng, så føler vi os trætte, og uoplagte, næstfølgende dag. Du kan få nogle råd i denne artikel, hvis du har været til fest.

Nedenstående 3 tips til generel bedre søvn:

Lig ordentlig

Først og fremmest, så kræver det, at man sover komfortabel og skønt i sin seng. Får man ondt i ryggen eller nakken, kan det være, at man skulle kigge efter en ny seng, som støtter de rigtige steder. Måske hovedpuden er for høj, sengen for hård, som har en stor indflydelse på din generelle søvn. – Mange tænker ikke, at sengen har en så stor indflydelse på vores søvn, men det har den faktisk, og når vi nu bruger 1/3 af vores liv i sengen, hvorfor så ikke ligge godt og komfortabelt?

Forbered dig mentalt på, at det snart er sovetid

Hvis man ofte har svært ved at sove om aftenen, så burde man måske observere, hvad man egentlig foretager sig om aftenen. Lys fra elektriske apparater, såsom mobil eller TV, påvirker ens hjerne til at tro, at man skal være aktiv. Derfor er et godt råd, at man forbereder sin krop til sengetid. Det kan man gøre ved, at man sætter tempoet helt ned, slukker for diverse apparaterne, sænker lyset, så hjernen ved, at nu er det mørkt, og så er det sovetid. Tag eventuelt en bog frem, og læs i den, da det er med til at gøre hjernen træt. Sørg også for, at alt det praktisk er klaret, så du ikke gør kroppen alt for aktiv, ved at skulle ordne en masse ting lige inden sengetid.

Undgå forstyrrelser

Der er ikke noget værre, når vi endelig er faldet i søvn, at vågne og så ikke kunne sove igen. Det kan være, at du er typen, der sover rigtig let, og derfor vågner ved den mindste lyd. Måske du burde overveje at sove med ørepropper? Det holder den værste lyd ude, så man kan sove uforstyrret hele natten. Sørg også for, at sætte din mobil på lydløs tilstand, så du ikke risikerer, at få beskeder, opkald eller andre notifikationer i løbet af aftenen og natten.