FamilielivFritid & Sport

Find den rigtige type garn til dit projekt

Når man bevæger sig ud på det store garn-marked, er der nok at vælge imellem. Det fås i alle farver, tykkelser og kvaliteter. Men det er vigtigt, at du finder den rigtige type af garn, til netop det projekt, du vil starte op. Nogle gange kan det være vigtigt, at materialet er slidstærkt, mens det andre gange vægter højere, at det er blødt og loddent.

Bomuldsgarn – den praktiske og billige model
En klassisk favorit, når man er på garnshopping er den af bomuld. Den er er både praktisk og kan bruges til næsten hvad som helst, hvad end du skal hækle, strikke eller noget helt tredje.

Det smarte ved bomuldsgarnet er, at du kan vaske det på 60 grader. Dermed behøver man ikke tøve med at strikke til børn, da mudder- og madpletter let kommer af ved vask på høj varme.

Samtidig er bomuldsgarnet oftest billigt. Dermed bliver det sjældent dyrt for dig, selvom du går i gang med store projekter, hvor der skal indkøbes mange garnnøgler. Samtidig er almindeligt bomuldsgarn fremstillet af bomuldsplanten, der er et naturligt materiale. Det bliver dermed lettere for din krop at ånde, hvis du ifører dig strik lavet på rent bomuld.

Uldgarn – den luksuriøse model
Vil man kaste sig over et strikke- eller hækleprojekt i den kvalitetssikrede ende, kan det være værd at gå efter garn i uld.

Som oftest er uldgarnet dyrere end bomuldsgarnet, men har derimod en toplækker kvalitet. Modsat bomulden, er ulden effektiv, hvis du skal holde varmen. Uldgarnet er derfor optimalt at benytte, hvis du skal strikke vinterpåklædning, som sweatre, halstørklæder eller huer. Ønsker du et ekstra varmt tæppe, kan du med fordel strikke det i uldgarn.

Ligesom bomulden, er ulden fremstillet af naturligt materiale. Dette skyldes, at ulden kommer fra enten får, eller alpaka. Hvis du køber garn i uld, skal du være opmærksom på, at det kryber, hvis det vaskes for varmt. En vask i hånden er derfor den mest sikre løsning.

De kunstigt fremstillede typer af garn

Der findes mange typer af garn, der ikke er naturligt fremstillet. De kan dog stadig være det meste optimale til nogle projekter.

Akrylgarn er ikke fremstillet naturligt, men er lavet af akryl. Denne type er ofte billig, og er derfor også en god mulighed, hvis du vil i gang med store projekter. Modsat de naturligt fremstillede garntyper, er akrylgarnet mindre isolerende. Dermed gør akrylgarn det sværere for dig at holde varmen, hvis du fryser. Ligeledes bliver det sværere for dig at komme af med varmen hvis du sveder.

Der findes en løsning, hvis du ønsker den bløde fornemmelse fra akrylgarnet, men samtidig ikke vil give slip på bomuldsgarn. Hjertegarn er en blanding af de to typer garn. Den er blød at have på, bliver ikke for tung og kradser ikke. Derfor er hjertegarn ofte benyttet, hvis man skal strikke eller hækle tøj. Det kan også fint benyttes, hvis man ønsker at strikke et lækkert tæppe, eller hækle diverse legetøj eller pynteting.