Økonomi

Boligmarkedsanalyse – Sådan foregår det, og det skal du være klarover

Bolig sæsonen er for længst skudt i gang, og ser man på tallene for boligsalget hidtil i 2018, kan boligsælgerne i høj grad glæde sig til, hvis man har planer om at sælge sin bolig. Den gennemsnitlige salgspris for villaer og rækkehuse i Danmark er stegetmarkant på de blot sidste 6 måneder. I januar 2018 var gennemsnitsprisen per kvadratmeter på villaer og rækkehuse på cirka 13.400 kr. Mens den i juni 2018 var steget til lige under 14.000 kr.

Ser man tilbage på de forrige år viser statistikkerne, at priserne fortsat vil stige indtil august/september måned. For at sammenligne boligpriserne for i år, lød salgsprisen per kvadratmeter i juni 2015 på 12.300 kr. En stigning på cirka 1.700 kroner, per kvadratmeter.

Eksempelvis ville en villa på 200 kvadratmeter i juni 2015 koste cirka 2.450.000 kroner, mens samme villa 3 år efter, i juni 2018 ville koste 2.8 millioner kroner. Det vil sige, der er sket en stigning på 350.000 kr.

Faldende nedslags pris

En nyhed der kan være skræmmende for kommende boligkøbere er udviklingen af nedslags prisen. Det vil sige, den sum boligkøbere kan forvente, at sælger går ned i pris. Den seneste nedslags pris i procent vier, at man som køber kan forvente, at få skåret 3,4 % af den totale købesum. Det er den laveste hidtil, i de seneste 3 år, sammenlignet med februar 2016, hvor den gennemsnitlige nedslags procent lød på cirka 4,5 %.

Eksempelvis, ville villaen fra forrige eksempel, med en salgspris på 2,8 mio. kr., kunne købes til cirka 2,7 mio. kr., mens samme villa, med en nedslags procent på 4,5 %, kunne købes til cirka 2,67 mio. kroner.

Hurtigere salg

Seneste tal vedrørende salgstiden ved villaer og rækkehuse viser, at disse sælges på gennemsnit cirka 5 måneder. Det er en nyhed, der vil glæde de fleste boligsælgere, da denne tilbage i juni 2015 lød på 198 dage, cirka 6,5 måned. Det er ikke kun bolighandlende der har glæde af udviklingen på boligmarkedet, det gavner også ejendomsmægler og boligadvokater.

Jesper Graff fra boligadvokatkontoret, Boligadvokat24, udtaler at; “det er især hovedstadsområdet der er med til, at trække gennemsnittet op i den gennemsnitlige salgspris for det danske boligmarked. Naturligvis øges priserne, når der er høj efterspørgsel, hvilket der har været i København og omegn i en årrække. Det kan vi selv se på antallet af vores sager, der omhandler ejendomme i hovedstaden. Den øgede efterspørgsel betyder også, at man som køber bliver nødt til at gå på kompromis med sælgers krav, på trods af, at disse ikke altid stemmer overens med ens egne ønsker. Hvis køberen ikke accepterer sælgers vilkår, kan sælger blot vælge den næste i køen.“

Vedrørende den faldende salgstid udtaler han yderligere,

– Vi ser at boligerne bliver solgt hurtigere, når ejendommen ligger i eller omkring hovedstadsområdet, hvilket gør vores arbejde som boligadvokat lettere. Hurtigere overståede handler gavner både sælger og os som boligadvokater.

Med hensyn til den lave nedslags procent mener Jesper Graff, “Den øgede efterspørgsel gør, at køber ikke nødvendigvis behøver at acceptere alle de bud, der kommer deres vej. De kan tålmodigt afvente det rette bud, hvilket gør vores arbejde som købermægler vanskeligere.“

Landets dyreste boliger findes i Region Hovedstaden, mens de billigste ejendomme findes i Region Syddanmark.