Familieliv

3 myter om lus – Det passer ikke!

Uden at blinke kan man vel kalde hovedlus, for enhver forældres mareridt. Bare tanken om lus, eller chancen for at børnene får lus med hjem, kan gøre de fleste trætte, både mentalt og økonomisk.

For er der noget, som man lærer hurtigt, så er det at luseprodukter er absurt dyre, og mængden af indhold i produkterne er meget lille, ofte skal man bruge flere af hvert produkt til hver behandling.

Der findes desværre en masse myter omkring lus, som gør at mange overbehandler deres børn, dem selv og deres hjem, efter der er konstateret hovedlus. Og det er spild af kræfter og ressourcer.

1 – Lus overføres kun ved kontakt

Mange tror desværre, at lus både kan flyve, svæve og hoppe fra hoved til hoved. Det er faktuelt forkert.

De små bæster kan kun overføres fra en person til en anden, når der er kontakt. Og her menes der ikke bare, at personerne giver hånd eller rører ved hinanden. Nej der skal være kontakt imellem personernes hår.

Du har måske undret dig over, hvorfor det primært er børn, som har lus? Eller i hvert fald er dem, som har dem oftest og ”smitter” andre.

Årsagen er faktisk meget simpel. Børn leger i børnehaver, skoler, skolefritidsordning (SFO) mm, og her er der både puderum, legepladser mm.

Når børn leger, roder de tit rundt og dermed er der kontakt imellem deres hår. Derfor vandrer lusene fra barn til barn, og derfor har børn oftest lus.

Voksne har ikke samme nærkontakt, som børn har, og derfor har voksne mennesker ikke lus så ofte.

Kilde: Artikel omkring lus og behandling af hovedlus

2 – Hovedlus kan kun leve i håret

Når de små har fået de kradsende og kløende hovedlus, har mange forældre desværre den opfattelse, at lusene kan leve alle steder i hjemmet, sågar gemme sig i hjørnerne.

Det er altså forkert!

Lus kan kun overleve op til 48 timer væk fra hovedbunden på et menneske. Dvs hvis en af de små bæster falder ud af håret, skal den finde tilbage eller finde et nyt menneske indenfor 48 timer, ofte er det kortere tid, før den dør.

Og her er det vigtigt at påpege, at de hverken kan flyve, hoppe eller andet. Dvs falder lusen ned på gulvet, er der meget langt op til håret på en person. Det er ikke bare noget, den kan klare på få minutter eller timer.

Derfor skal du heller ikke være så bange for, hvis der er lus på badeværelset, i soveværelset eller andre steder, da de dør indenfor relativt kort tid.

Hold fokus på dine børn, deres hovedbeklædning så som huer, hatte eller hætter på jakker eller trøjer, samt sengetøjet. Det er her der evt kan gemme sig lus, som kan overleve, hvis de er kravlet eller faldet ud af håret.

I forhold til sengetøj, så kan god luftning udenfor eller en tur i fryseren i et par timer gøre underværker, og det vil i de fleste tilfælde være nok.

3 – Lus bærer sygdomme – FORKERT!

Lus får hovedbunden til at klø, det er både generende og det kan også gøre ondt, især hvis du eller dine børn har lus over en længere periode.

Men når det så er sagt, så bærer de altså ikke sygdomme, som f.eks myg kan med malaria.

Det er en gammel skrøne, at de både kan bære eller overføre sygdomme, når de bider og suger blod.

Der er derfor intet at frygte, slet ikke for helbredet, hvis du eller dine børn har fået lus. Det er maksimalt irriterende og generende, hvilket også kan være nok.

Er du så uheldig, at du har fået lus, er der mange måder, du kan behandle det på. Du kan f.eks købe produkter i supermarkedet eller på apoteket, ofte koster de en mindre formue.

Alternativt kan du følger nogle af rådene i denne artikel omkring at fjerne og behandle lus, der er mange gode husråd, som alle virker.

De råd er meget billigere end de produkter, som du kan købe.