Hus & Have

Skab en flot og praktisk have

De bedste haver er dem, der gør dig glad og hvor du føler dig godt tilpas. De er smukke, velduftende, gode for naturens dyr, og ikke er svære at vedligeholde.

Smukke haver appellerer til vores sanser. Farverne og den enorme mangfoldighed af planter, duft, smag, lyde fra fugle og insekter der bliver tiltrukket af planterne.

Her er nogle praktiske tip, der kan hjælpe dig med, at skabe en fornøjelige og dejlig have, som du kan nyde i mange i år.

Plant masserer af blomster

En mangfoldighed af farvede blomster bryder en ellers grøn have, giver variation, kontrast og fokuspunkter. Prøv at så både etårige og flerårige blomster. f.eks. krokus, hortensiaer, solsikker og ringblomster.

Du behøver dog ikke specifikt at plante blomster. En lang række urter og grøntsager har også smukke blomster. Disse inkluderer blandt andre: purløg, forårsløg, dild, timian, basilikum, rosmarin, samt alle blomstrende grøntsager og frugter.

Gunstige insekter vil også blive tiltrukket af din have, og de vil med glæde bestøve og rydde op for eventuelle skadedyr. Blomster er altså meget gavnlige i din have.

Skab privatliv

Noget af det vigtigste i en have, er tilstrækkeligt med privatliv. Haven skal være dit frirum hvor du kan slappe af i dit eget nærvær. Det skal være muligt at rende rundt i badeshorts og kan ligge og sole dig, uden at hele vejen følger med i hvad du går og laver.

Sørg derfor for at plante massere træer og en stor hæk der kan omkranse haven, så du kan nyde haven i fred. Den mest populære hæk blandt haveejere er bøgehækken, men hække som enten ligusterhækken og Thuja Smaragd er også populære blandt mange, da de er hurtigtvoksende og dækker godt hele året rundt.

Find den rigtige placering

De fleste frugter og grøntsager har brug for fuld sol, med mindst fem timers direkte sollys om dagen. Urter og rodgrøntsager vokser i delvis skygge. Sydlige haver kan drage fordel af sen eftermiddagsskygge, mens nordlige haver sandsynligvis har brug for al den sol, de kan få.

Tænk på, hvordan du får adgang til dine planter ved eventuel plukning, vanding og pleje af dem. Hvis du ikke sørger for dette, kan det resultere i at dine planter forsømmes.

Pas på dyreliv, skader fra kæledyr og børns legeområder. Der er ikke noget værre end når børnenes bold kommer flyvene ind i bedet og knækker din nyplantede rododendron. Sørg derfor for at dine bede er godt placeret i forhold til andre elementer i haven.

Planlæg dine bede

Når du ved, hvor du vil have dine bede, skal du vælge typen og størrelsen på bedene. Højbede er attraktive og kan muligvis gøre det lettere at arbejde i din have, men planterne i dem udtørrer også hurtigere. I meget tørre områder kan sunkne bede bruges til at samle tilgængelig fugtighed.

Bede der indeholder planter og blomster, hvor det er nødvendigt, at du kan komme til, bør ikke være dybere end en meter. Rektangulære eller firkantede bede er de mest almindelige, men du er kun begrænset af din fantasi og bygningsevner.

Sørg for at plante planterne med mellemrum, så de har plads til at vokse. Selvom frøene er bittesmå når du planter dem, kan de blive til store planter, før du ved af det. Hvis bedet er overfyldt, har planterne svært ved at trives.