Økonomi

Pas på svindel med NemID

Efterhånden er der utrolig mange ting, som foregår ved hjælp af dit NemID, og i de fleste tilfælde er NemID meget sikkert. Dog har der den sidste tid været eksempler på svindel med NemID, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom. 

Den dobbelte sikkerhed

Når det gælder NemID, er systemet lavet, så der er en dobbelt sikkerhed indbygget. Når du skal logge ind med NemID kræver det nemlig, at du både har en personlig kode, og at du har dit nøglekort med engangskoder. Således er det ikke nok, hvis en svindler kun kender til én af disse koder.

Har en person afluret din personlige kode, kan NemID stadig ikke bruges til noget, hvis svindleren ikke har dit nøglekort. Og har svindleren dit nøglekort, kan denne person ikke gennemføre sit forehavende med mindre din personlig kode ligeledes er kendt.

Læs mere her: Ny praksis for erstatning ved misbrug af NemID

Eksempler på svindel

Selvom NemID er et forholdsvis sikkert system, har der i den sidste stykke tid været eksempler på svindel med NemID. I disse tilfælde er folk blevet franarret deres NemID-oplysninger, og derefter er der blevet hævet penge fra deres konto.

På trods af at de fleste mennesker er opmærksomme på, at der findes svindlere, kan det være svært at vide, om man bliver udsat for et fupnummer. Svindlerne er nemlig utrolig dygtigt til at sende troværdige mails. Her kan de blandt andet udgive sig for at være banken eller SKAT.

Læs også: Advokatvirksomhed går forrest med digital løsning

Giv aldrig dine oplysninger bort

I de tidligere tilfælde har der blandt andet være tilfælde, hvor ofre for svindelnumre har skulle sende billede af deres NemID. Vil du tage en forhåndsregel, er det en god idé aldrig nogensinde at give dine oplysninger fra nøglekortet videre.

Der er ingen banker eller offentlige instanser, som vil have dig til at udlevere dine oplysninger på denne måde.

Erstatning ved misbrug af NemID

I de eksempler, der har været på svindel med NemID, har banken argumenteret for, at ofrene for svindelnumre har handlet “groft uansvarligt”. I disse tilfælde skal der nemlig ikke betales erstatning.

Dog har en kvinde fået medhold i sagen om svindel, og det betyder, at banken skal tilbageføre det beløb, som er blevet trukket for kvindens konto.

Sikker brug af nettet

Når det gælder internettet, er der generelt mange steder, hvor det kan være farligt. Der findes svindlere og hackere, som er ude efter dine penge. Har du viden inden for, hvordan du færdes sikkert på internettet, er der dog langt mindre chance for, at du bliver narret.

Viden om sikker færden på internettet kan hentes mange steder fra. Blandt andet er der skrevet diverse bøger om dette emne, og du kan helt sikkert også finde mere information på nettet.

Sikkerhed på nettet er vigtigt, hvis du ikke skal blive udsat for svindel. Der findes nemlig mange typer for svindel, og det er således ikke kun dit NemID, som du have styr på, hvis du vil undgå at blive narret.