Hus & Have

Maling og tapet – sådan vælger du miljøvenlig beklædning til væggene

Maling er ikke bare maling, og tapet er ikke bare tapet. Der er mange måder, hvorpå, at disse ting kan skade miljøet, og derfor er der god grund til at være opmærksom.

For er du typen, som går op i miljøet, så er de grønne løsninger ofte de bedste. Og i dag kommer der flere og flere til på markedet. Så derfor skal du bare læse nedenfor for at læse mere om, hvordan dine muligheder ser ud!

Den øko-venlige maling

Når det kommer til grøn og billig maling, rent miljømæssigt i hvert fald, så er der nogle ting, som skal være på plads. Noget af det mest fremtrædende er mængden af VOC’er, som er nogle stoffer, der findes i maling og tapet. Disse kan være skadelige og jo flere af dem, jo mindre grønt er det.

Hvis du gerne vil have de mere naturlige malinger, så er det altså vigtigt at starte med den mindste mængde af VOC’er. De kan skade indeklimaet, hvorfor man altid lufter godt ud, når man maler, og samtidig kan malingen udendørs skade dyr og planter i sidste ende.

Det mest naturlige valg er dog såkaldt ”naturlig maling”, som laves på naturlige produkter. Det kan være mælkeprotein eller forskellige former for vegetabilsk olie. Disse har simpelthen færre kemiske udledninger, hvilket netop er godt for både dig og miljøet.

Tapet er mere end bare tapet

Tapet kan sagtens være effektivt, men det er ikke altid lige miljøvenligt. Heldigvis kommer der flere og flere muligheder frem for dig, der gerne vil have de grønneste vægge – rent metaforisk, selvfølgelig.

Blandt andet bliver mere og mere tapet lavet på genbrugsmaterialer. Det er det samme som med flere forskellige mælkekartoner, hvor man bruger papir og pap, som allerede har været anvendt.

Eller hvad med de forskellige slags tapet, som ikke bruger traditionelt blæk? De bruger i stedet vandbaseret blæk, som er meget mindre farligt for miljøet, og som ikke på samme måde skader økosystemer.

Samtidig vil malingen også ofte være vandbaseret. Nogle firmaer, såsom Farrow & Ball fra Storbritannien bruger vandbaseret maling til at sørge for, at deres tapet er så miljøvenligt som muligt.

I takt med, at vi som forbrugere bliver mere bevidste omkring klimaet, så bliver det også lettere og lettere at finde produkter, som kan købes med god samvittighed!