Erhverv

Kender du historien om x-ray?

De fleste af os kan nikke genkendende til ordet x-ray – eller røntgen, som vi kender det fra det danske sprog. Røntgen er en vigtig del af både sundhedsvæsenets arbejde og flere moderne industrier. Med en x-ray source – altså en slags scanner – kan man nemlig kigge ind bag kroppen og se, om der er beskadigede lemmer eller tegn på andre sygdomme. Ligeledes bruges x-ray i sikkerhedsindustrien og i fødevareindustrien. Hvad bruger man røntgenstrålerne til der, tænker du måske? I sikkerhedsbranchen er x-ray med til at f.eks. gennemlyse bagage, der medbringes i flyveren, mens man i fødevareindustrien kan bruge metoden til at se igennem f.eks. konservesdåser for at kontrollere indholdet (mængden, tykkelsen, om der er fremmedlegemer etc.).

Selve historien om de smarte røntgenmaskiner begyndte faktisk allerede tilbage i 1895! Her blev metoden født af fysikeren Wilhelm Roentgen i datidens Tyskland. Metoden blev fundet, fordi Roentgen eksperimenterede med et katodestrålerør. Når han arbejdes med disse rør og ukendte elektromagnetiske stråler, så kunne disse ukendte stråler (deraf navnet ”X”-rays) gå direkte igennem genstande. Da Roentgen senere indså, at strålerne kunne se igennem mennesker, var metoden født! Han fandt tilmed også ud af, at strålerne IKKE kunne se igennem f.eks. metal eller knogler. Dette blev tydeliggjort, da han brugte sin egen kones hånd til at tage de første røntgenbilleder, som verden har set.

Hvordan spredte metoden sig så? Jo, allerede 6 måneder efter opfindelsen, havde læger, som gjorde tjeneste i krigens slagmarker, røntgen til rådighed i deres skyttegrave. Hermed kunne de ”se”, hvad skaden var, når en soldat var blevet ramt af en patron eller andre fragmenter i krigens barske miljø. Senere fandt tandlægerne ud af, at også de kunne bruge metoden i deres erhverv. På dette tidspunkt stod der 1912 i kalenderen, og i 1922 opfandt ingeniører en maskine, som kunne undersøge genstande af metal.

Hvorfor var opfindelsen af røntgen så vigtig?

Når man historisk set omtaler opfindelsen af røntgen som ekstremt vigtig, skyldes det ikke mindst, at metoden har forvandlet det medicinske felt. Patienter får hurtigere klarlagt deres lidelse og røntgen kan afsløre, hvad problemet skyldes. Det sikrer bedre, mere kvalificeret behandling og redder derfor menneskeliv!

I industrien har røntgen også gjort livet betydeligt nemmere – både set i forhold til sikkerhed, kvalitetskontrol og meget mere.