Erhverv

Hvordan virker en IP-adresse?

Når en computer kobler sig på et netværk for den helt automatisk tildelt en IP-adresse. Har computeren ikke en IP-adresse, kan den ikke oprette forbindelse til et netværk, og den vil dermed naturligvis ikke få adgang til internettet. Derfor er IP-adresser altafgørende i vores moderne samfund, da en computer ikke længere er meget sjov uden adgang til internettet.

 

Typisk skænker vi ikke vores IP-adresse den mindste tanke i vores hverdag, fordi det hele foregår fuldstændigt automatisk. Lige så snart du tænder for din computer eller telefon bliver IP-adressen helt automatisk tildelt til denne enhed, og er klar til at oprette forbindelse til et netværk.

 

En IP-adresse består at et langt nummer der er delt ind i fire sæt af tal. Sættene er adskilt er punktummer.

Et eksempel på en IP-adresse er: 123.67.345.22

 

Som udgangspunkt har alle enheder som benytter sig af internettet sin helt egen IP-adresse. Denne adresse bruges af flere forskellige parter til at kunne identificere din enhed på internettet og til at gemme data vedrørende dit internetforbrug og din enhed. Når du f.eks. besøger en hjemmeside, er der to parter som bruger din IP-adresse. Først og fremmest er der din internetudbyder, som burger IP-adressen til at overvåge hvad du bruger internettet til og til at gemme alle hjemmeside de besøger, samt hvad du foretager dig på disse hjemmesider. Den anden part er selve hjemmesiden som du besøger. Hjemmesiden bruger din IP-adresse til f.eks. at identificere hvor i verdenen du befinder dig og til at kunne se om du har brugt hjemmesiden før. Derudover kan en hjemmeside også blokere din IP-adresse, hvis du ikke overholder hjemmesidens reglement. Hvis hjemmesiden blokerer din IP-adresse, vil du ikke længere kunne oprette forbindelse til hjemmesiden, og dermed ikke længere kunne besøge hjemmesiden eller gøre brug af den. Eksempelvis YouTube, Forums og blogs gør tit brug af denne funktion for at undgå ulovligt indhold på deres hjemmesider.

 

IP er en forkortelse for Internet Protokol og kan lidt sammenlignes med et telefonnummer. IP’et er et sæt af regler som definerer hvordan data mellem din enhed, internetudbyder og hjemmesider skal kommunikere med hinanden. Når du besøger en hjemmeside, vil internettet altså på en måde slå din IP-adresse op, og dermed vide præcist hvor de forskellige informationer skal sendes hen.

 

Der begynder snart at komme nye IP-systemer

 

Fordi der efterhånden er oprettet så enormt mange individuelle IP-adresser, vil IP-adresser snart komme til at se en lille smule anderledes ud. Dette vil dog nærmest ingen betydning have for dig som bruger af internettet. Ændringen er blot, at hvor IP-adresser nu består af 4 sæt af tal vil nye IP-adresser fremover komme til at bestå af 6 sæt af tal – det kalder de IPv6. Den simple årsag er simpelthen at man er ved at løbe tør for nye IP-adresser, og hver IP-adresse skal være unik. I praksis vil det betyde at din IP-adresse kan blive en lille smule længere end den typiske IP-adresse, og det er den eneste ændring du vil opleve.

http://ip-nu.dk/