Fritid & Sport

En guide til fodboldstøvler

Siden vi i 2014, for første gang så fodboldstøvler med sok komme til verden, er vi langsomt men sikkert, blevet præsenteret for den ene lækkerbisken efter den anden.

Nike, Adidas og Puma, har alle modeller i deres kollektioner, med sok i den ene eller anden form.

Men hvad vil det egentlig sige; En fodboldstøvle med sok?

Helt grundlæggende, så er en ”sok” i en fodboldstøvle, ikke helt en sok i traditionel forstand. Vi snakker derimod en form for forlængelse af støvlen, op af anklen og den nederste del af underbenet.

På den måde kommer fodboldstøvler med sok, til at minde mere om støvler i virkeligheden.

Målet med den ekstra ”sok”, er at give dig en mere naturlig fornemmelse i støvlen, og dermed et mere naturligt spil.

Samtidig skal sokken yde støtte til anklen, hvilket de forskellige producenter gør ved forskellige elastiske stoffer.

Adidas kalder deres for Sockfit, Nike kalder det for Dynamic Fit Collar, mens Puma kalder det for evo-KNIT. Uden at være helt ens, er formålet det samme og har nogenlunde samme måde at gøre sokken til en væsentlig del af støvlen.

Hvem spiller med støvlerne?

Som det altid er med de nye modeller, har producenterne naturligvis sørget for, at diverse topspillere benytter sig af fodboldstøvler med sok, og har gjort det siden vi altså så dem for første gang i 2014.

Adidas

Adidas har lokket især Paul Pogba til at spille med Adidas Predator, pt. i en version 18+, men franskmanden er absolut ikke den eneste, der bærer de tyske støvler med sok.

Også andre store profiler som Manuel Neuer, Mesut Özil, Dele Alli og David Silva, benytter sig af netop Adidas Predator med sok.

Største af alle er dog Lionel Messi. I hans egen version af Adidas Nemeziz, sjovt nok med navnet Adidas Nemeziz Messi, er han den ypperste repræsentant for den tyske koncern – og det er man nok ikke helt utilfredse med.

Roberto Firmino, David Alaba og ikke mindst vores egen Kasper Schmeichel, benytter sig også af Adidas Nemeziz, men helt måle sig med Messi, kan de næppe.

Nike

Som det mest populære mærke, er Nike selvfølgelig også repræsenteret på de store stadions rundt omkring i verden, med deres udgaver af fodboldstøvler med sok, Mercurial og Hypervenom.

Hvor vi hos Adidas kunne finde Messi, finder vi ganske naturligt, hans evige konkurrent Cristiano Ronaldo, hos Nike – Adidas’ store konkurrent. På den måde passer tingene sammen på sin helt egen måde.

Senest skrev portugiseren i november 2016, under på en livstidskontrakt med den amerikanske gigant, som kun den 3 atlet, efter LeBron James og Michael Jordan.

Men ud over Cristiano Ronaldo, finder vi mange andre store spillere i stalden hos Nike.

Kylian Mbappé, Alexis Sanches benytter f.eks. samme støvle som Cristiano Ronaldo, altså Nike Mercurial Superfly, mens Kevin de Bruyne, Arturo Vidal og Samuel Umtiti alle sætter fødderne i Nike Magista Obra.

At fodboldstøvler med sok ikke er alt, kan man bl.a. også se, hvilke spillere der bruger Nikes støvler uden sok, som f.eks. Nike Mercurial Vapor eller Nike Magista Opus. Her finder vi nemlig både Neymar, Coutinho, Andrés Iniesta og vores egen Christian Eriksen.

Puma

Også Puma kan fremvise nogle lækre støvler med sok og nogle store spillere der tager dem på til kampe i de store turneringer.

Både Puma Future og Puma One kommer med sok, Puma One med en rimelig lav sok, mens Puma Future minder mere om modellerne hos Nike og Adidas.

Om det er derfor Romelu Lukaku, Sergio Agüero og selveste Giunluigi Buffon bneytter Puma Future i steder for One, eller en af modellerne hos Adidas og Nike skal være usagt, men der er i hvert fald ikke fordi de ikke kan score mål, eller holde modstanderne fra samme.

Og når vi så ser, at Marco Reus, stortalentet Giovani Lo Celso og ikke mindst kæmpestjernen Antoine Griezmann alle sætter fødderne i en Puma Future, så ved vi også, at der er stor kvalitet i støvlerne fra det andet tyske mærke.