Hus & Have

9 interessante fakta om sommerfuglebuske

Sommerfuglebuske er en af de mest populære planter i mange private haver. Det er flerårige buske, der giver en overflod af blomster, bær og andre interessante funktioner, som gartnerne kan nyde. I dette blogindlæg vil vi undersøge 9 fakta om sommerfuglebuske, som du måske ikke har kendt tidligere!

Det videnskabelige navn for sommerfuglebuske er Buddleja.

Sommerfuglebuske er hjemmehørende i Asien og Afrika, men er også blevet indført i mange andre dele af verden. De betragtes nu som naturaliserede planter i nogle områder, hvor de har spredt sig af sig selv, f.eks. i Australien og Nordamerika! Der er endda nogle sommerfuglebuske, der kan dyrkes indendørs.

De findes i mange forskellige farver og størrelser, hvilket gør dem populære som prydplanter for haveejere. Nogle sorter er også særligt velduftende!

Der findes også noget, der hedder “sommerfuglebusk-te”! Den er lavet af de tørrede blade af Buddle ja davidii plante, og kan bruges til at lave en urtedrik.

Sommerfuglebuskens blomster er også spiselige! De smager som honning, når de er friske, så du kan prøve at spise dem i salater eller alene som et naturligt sødemiddel til te.andre insekter tiltrækkes også af planterne.

En af de mest interessante fakta om sommerfuglebuske er, at de faktisk afgiver en duft, der lugter af chokolade og svedige sokker! Det er rigtigt, du hørte det her først: Nogle mennesker kan lugte noget, der ligner kakao eller endda ost, når de ser på disse blomster tæt på. Årsagen til dette er dog stadig noget uklar – forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvorfor sommerfuglene elsker dem så meget (hvis du ved det, så lad os vide det i kommentarerne!)

Der er mange andre planter, som også tiltrækker bestøv ud over sommerfuglebusken. Nogle af disse planter ligner faktisk meget hinanden og kan endda forveksles med en sommerfuglebusk! Hvis du vil vide mere om nogle af dem, kan du tjekke dette blogindlæg: 15 forskellige planter, der tiltrækker sommerfugle og kolibrier: 15 forskellige planter, der tiltrækker sommerfugle og kolibrier

Sommerfuglebuske tiltrækker virkelig sommerfugle – men kun én type i særdeleshed: Den hvidhalede humlebi (Bombus lucorum) søger dem specifikt på grund af deres lighed med visse typer af ragbladblomster. Ragwort bruges ofte som foder af køer, som spiser det uden problemer. Men humlebierne er så vilde med den nektar, der produceres af blomsterne fra ambrosia, at de har en usædvanlig måde at høste den på, som indebærer ruller sig rundt i blomsterne og samler pollen på deres kroppe. Selv om denne adfærd ikke har noget at gøre med at tiltrække sommerfugle, er den ikke desto mindre fascinerende!

Sommerfuglebuske er med god grund en favoritplante for mange haveejere – de giver masser af fordele ud over blot at være en prydblomst eller -busk! De kan bruges som en del af et naturligt insektbekæmpelsessystem ved at plante dem i nærheden af afgrøder, der kræver skadedyrsbekæmpelse.

Faktisk blev disse planter plantet ved siden af bomuldsmarker for at hjælpe med at afværge skadedyr som bladlus på grund af deres stærke dufte uden at skulle bruge pesticider. Sommerfuglebusken kan også potentielt reducere jorderosion fra vind eller regn, fordi dens rødder filtrerer sedimenter, før de kommer ud i vandløbene i nærheden.

Kilde: https://husoghaveguide.dk/sommerfuglebusk/