Familieliv

Smerter efter sex, årsager og løsninger

At skabe lidenskabelig kærlighed til nogen er sexet, afslappende og sjovt. Men det er ikke så godt længere, hvis du oplever mavesmerter, blødning eller en brændende fornemmelse i din vagina bagefter. Denne form for smerte efter sex vil sikkert lyde kendt for en del kvinder. Hvad er årsagen til denne smerte, og hvad kan du gøre ved det?

Smerter efter sex

Smerter efter sex er en almindelig oplevelse for både mænd og kvinder. Du foretrækker sandsynligvis ikke at tale om det, fordi du ikke vil ødelægge stemningen efter en varm og dampende aften. Men det er vigtigt at stoppe op og tænke over det, så du kan forhindre det i fremtiden. Smerter efter sex kan normalt forhindres, hvis du kan finde ud af, hvad der forårsager det.

De mest almindelige problemer efter sex er :

Brændende fornemmelse i din vagina

Alvorlige mavesmerter

Blødning

Smerter i bækkenet

Smerter i venstre side af kroppen

Smerter i højre side af kroppen

Årsager til smerte efter sex

De fleste mennesker har ikke svært ved at finde ud af, hvad der forårsagede deres smerte, måske har du haft hård sex, eller du har en ny partner, hvis penis er større, end du er vant til. Men nogle gange sker der mere.

1. Stor penis

Vi starter med den mest åbenlyse årsag, penetration af en penis eller sexlegetøj, der er for stor. Hvis du ikke er vant til størrelsen på den pågældende penis eller sexlegetøj, skal din livmoderhals pludselig udholde meget mere under penetration. Især hård sex kan føre til smerter eller andre ubehag bagefter. Det bedste middel mod dette er at slappe af så meget som muligt under sex, opbygge det langsomt og bruge masser af glidecreme.

2. Vaginal tørhed

Din vagina producerer normalt væsker for at muliggøre gennemtrængning. Desværre går processen ikke altid efter planen, hvilket fører til problemer fra brændende fornemmelser til blødning. Det er muligt, at din vagina er for tør, fordi du endnu ikke er klar til penetration. I så fald er et omfattende forspil nøglen til succes. Men dit niveau af ophidselse er bestemt ikke altid årsagen. For eksempel kan visse lægemidler påvirke din vagina negativt på en betydelig måde. Brug af kvalitets glidecreme, det forhindrer ofte ubehag under og efter sex.

3. Fyldt tyktarm

Det lyder lidt groft, og det er det, men det er værd at nævne her. Hvis du har problemer med afføring, og afføring er et problem for dig, kan din tyktarm begynde at lægge pres på din vagina. Dette kan resultere i svære mavesmerter under eller efter sex, usædvanligt i underbenet. Den bedste løsning er at drikke rigeligt med vand, træn regelmæssigt og medtag masser af fiber i din kost.

4. Hård sex

Intet føles bedre end at miste dig selv i lidenskabelig elskov. Selvfølgelig tænker du ikke på, hvad-hvis, i sådanne øjeblikke, og opbygningen er normalt heller ikke særlig subtil. Du mister fuldstændigt dig selv i lidenskaben, og du føler intet andet end glæde. Den lille mængde smerte, du måske føler, kan endda være en behagelig oplevelse. Men bagefter er den smerte alt andet end behagelig! Det er muligt, at din livmoderhals og/eller vaginal slimhinde er blevet lidt beskadiget og forårsager en stikkende eller bidende smerte. Heldigvis forsvinder dette normalt selv. Sørg dog for regelmæssigt at rengøre din vagina grundigt med lunkent vand.

Hård sex med dyb penetration kan også forårsage mavesmerter. Nogle gange skyldes det, at du bevidst eller ubevidst strammer dine bækkenbundsmuskler under penetration. Prøv at slappe af og sørg for, at din vagina er tilstrækkelig våd. Oplever du altid smerter efter hård sex? Så kan det være smart at gøre det lidt langsommere i fremtiden.

5. Vippet livmoder

90 procent af alle kvinder har en livmoder, der er vippet fremad, hvilket er som det skal være, men de andre 10 procent, for det meste asiatiske kvinder, har en livmoder, der læner sig lidt tilbage. Dette lyder værre, end det faktisk er, men det kan føre til ubehag som en skarp smerte under sex, mavesmerter og rygsmerter. Et nyttigt tip, eksperimentér med forskellige sexpositioner og find ud af, hvilke positioner der er mest behagelige for dig.

6. STI eller infektion

En STI som herpes eller en infektion kan forårsage meget smerte under sex. Symptomerne består normalt af intens kløe, skarp smerte og en smertefuld vagina. En infektion gør ofte slimhinden i din vagina sårbar. Friktion forårsaget af penetration fører derefter automatisk til en smertefuld oplevelse under og efter sex. Hvis du genkender disse symptomer, bedes du kontakte din læge for at få råd.

7. Specifik sædallergi

Det er ekstremt sjældent, men en kvinde kan være allergisk over for sin partners sæd. I USA er mere end 40.000 kvinder allergiske over for deres partners sæd. Symptomerne er hævelse, kløen og en brændende fornemmelse. De værste allergiske reaktioner kan endda føre til feber, lavt blodtryk og kolde rystelser. Hvis du oplever disse symptomer, men du ikke har problemer med at bruge kondom, er det muligt, at du har sædallergi. Det anbefales i så fald at kontakte din læge.

8. Endometriose

1 ud af 10 kvinder har væv uden for livmoderen, der ligner endometrium, ofte på æggestokkene eller æggelederne. I medicinske termer er dette kendt som endometriose. Det kan forårsage alvorlig smerte i underlivet under menstruation. Endometriose kan også forårsage langvarige mavesmerter efter sex. Denne smerte beskrives ofte som en dyb og skarp mavesmerte. En betryggende kendsgerning, mange kvinder, der har endometriose, oplever ingen smerter under eller efter sex.

9. Blærebetændelse

Blærebetændelse er meget almindelig blandt kvinder. Hvad mange mennesker ikke ved, er at der er mange forskellige typer blæreinfektioner. Selve din blære kan blive inficeret, men du kan også have en infektion i din nyre eller urinrør for eksempel. Blærebetændelse forårsager en nagende mavesmerte, og du føler konstant, at du skal tisse, selvom din blære er tom. Denne følelse bliver kun værre efter at have haft sex, især hård sex. Det er vigtigt at genkende symptomerne, drikke rigeligt med vand og læse tipene i vores artikel om at have sex, når du har blærebetændelse. Hvis din blæreinfektion ikke er væk efter en uge, skal du kontakte din læge.

10. Ovariecyster

Ovariecyster er ofte harmløse og forsvinder af sig selv inden for tre måneder. Men i nogle tilfælde forårsager de smerter i venstre eller højre side af din krop efter at have haft sex. Hvis cysterne er store, kan de også forårsage mavesmerter og kramper under sex, men mest efter, sex. Hvis du tror, du har cyster på æggestokkene, anbefaler vi at du kontakter din læge for professionel rådgivning.