Familieliv

Sådan køber du en hest

Sådan køber du den rette hest til dit barn

Hestesporten er en fantastisk sport, hvor rytteren udfordres både fysisk og mentalt. Uanset hvilken sportsgren inden for ridesporten, man har med at gøre, så gælder det om at have et godt samarbejde med hesten. Der er ekstremt stor forskel på de forskellige hesteracer, og naturligvis også på de individuelle heste og ponyer. Vil du gerne anskaffe dog en rolig børnepony, og ikke risikere at komme hjem med en hidsig araber som dit barns første hest, så læs med her.

Køb hest til dit barn efter dens temperament

Først og fremmest skal det understreges, at hesten er et flokdyr og et flugtdyr. Når man har med dyr at gøre, skal man regne med, at de har deres egne vilje og til et vist punkt er utilregnelige. Alle heste vil kunne risikere at blive forskrækkede, og de fleste vil sætte i løb. Nogle heste er dog bedre til at håndtere pludselige bevægelser, lyde, trafik og nye indtryk end andre. Køb hest til dit barn efter dens temperament og dens egenskaber.

Forskellige sportsgrene inden for ridesporten

Start med at finde ud af, hvad barnet gerne vil bruge hesten til. Der findes mange forskellige sportsgrene inden for ridesporten. Er barnet ikke så rutineret, er det måske ikke begyndt at interessere sig for stævner, men dette kan jo komme med tiden.

Køb hest eller pony, der besidder nogle af de egenskaber, der skal bruges til den sport, dit barn interesserer sig for. Elsker barnet ridebanespringning, og du køber en dressurhest, vil dette hurtigt slå knuder på barnets konkurrencedrømme.

Køb hest i den rette størrelse

Tænk også på hestens højde. Der er nogle regler for, hvor høj en hest må være i de forskellige kategorier. Et barn må kun ride pony til barnet er fyldt 16 år. For at sørge for mest retfærdighed, er ponyer delt ind i kategorier, således at en pony på 1 meter i stangmål ikke skal springe mod en pony på 1,4 meter i stangmål. Kategorierne fordeler sig således:

  • Kategori 1: 138,1 cm – 148 cm.
  • Kategori 2: 128,1 cm – 138 cm.
  • Kategori 3: Op til 128 cm.

Racen er relevant ved køb af hest

Der er nogle hesteracer, der er mere velegnede som børneponyer end andre. Gå uden om arabere, fuldblodsheste og andre varme heste med livligt temperament. Køb hesteracer som:

  • Dansk Sportspony
  • New Forest
  • Welsh pony

Disse hesteracer er kendt for at have et roligt godt temperament, der gør dem egnede til at blive håndteret og redet af et barn. Lad være med at tænke, at ponyen skal være så lille som mulig, fordi den så er nemmere at håndtere. Det er ofte sådan, at de helt små heste meget oftere er ude på narrestreger end de store. Shetlandsponyen kan være et oplagt valg grundet dens størrelse, men vær sikker på, at den er godt opdraget og rolig af sind, da mange shetlændere er sin egen herre.

Der findes også de tunge koldblodsracer såsom:

  • Tinker
  • Shire
  • Fjordhest

Disse egner sig bedre som vognheste, til distanceridning og lignende. Der er dog avlet sporty fjordheste, der både kan dressur og spring til UG.

 

Hvor køber man den henne?

Der finder flere steder på nettet hvor man købe en hest, men en af portalerne som skiller sig ud er dyreportal.dk. Hele hjemmesiden fungere super godt og nem at navigere i. Udover det bliver alle annoncer gemmemgået manuelt af deres kundeservice som sikre en høj kvalitet.