Hus & Have

Lad et malerfirma udføre din maleropgave

God stil og nymalede vægge

Det er vigtigt for mange danskere at have et smukt hjem med god stil. Derfor sælges der også mange boligmagasiner, og vi har flere programmer på TV, der på den ene eller anden måde stiller skarpt på den gode stil og hvordan man opnår den. I denne artikel kommer vi med et bud på hvordan man sikrer den gode stil, i hvert fald udgangspunktet for den. Der er nemlig lige så mange versioner af god stil, som der er mennesker, men alle disse personlige udtryk skal starte på et rent lærred. Dette rene lærred er husets eller lejlighedens vægge. Begå ikke den fejl at undervurdere væggenes betydning. I boligprogrammer bliver dette ofte underprioriteret, men i virkelighedens verden er væggene altafgørende. 

Væggene er dit hvide lærred

Det kan ikke understreges for meget, at en stil og en indretning er som et maleri, og ethvert maleri starter som et hvidt lærred. Selv hvis man ikke har hvide vægge, som de fleste jo har, så er valget af en farve på væggene blot det første skridt i udmøntningen af ens stil. Udgangspunktet er stadig de hvide vægge, som man ved lå forinden den farve der er blevet påført. Den nye vægfarve bliver så det nye lærred, hvorpå resten af stilen påføres. Kunne man forestille sig en ambitiøs maler starte et maleri med et smudset lærred? Forestil dig at lærredet ikke males overalt, men at lærredets hvide farve integreres i billedet. Er det så ikke endnu mere usandsynligt, at maleren ville acceptere at arbejde med et beskidt lærred? Så ville snavset jo pludselig indgå i det endelige billede.

En ren tavle

Jeg håber at denne metafor er klar og tydelig. Når du skaber og udmønter din stil igennem din indretning, så bør du arbejde på en ren tavle. Den rene tavle hedder nymalede vægge. Man gør sig simpelthen en enorm bjørnetjeneste, hvis man bruger tid og penge på indretning, uden først at tage sig af væggene. Man skal altså sørge for at få malet væggene ordentligt inden man laver sin nye stil, ellers risikerer man at det hele nærmest er forgæves. Sagen er også, at gamle vægge, de er slidte og misfarvede på en nærmest umærkelig måde, hvor man ikke ser det hvis man ikke virkelig er opmærksom på det. Det ændrer dog ikke på, at vi ubevidst naturligvis opfanger den farve og det indtryk, som udstråler fra væggene. Forskellen på gamle og nymalede vægge er enorm, intet mindre.

Gør det selv – nok ikke

Med mindre du selv er uddannet maler, så er det nok en dårlig idé selv at male. Mange mennesker har igennem tiden selv malet, men de dårlige resultater er også utroligt almindelige. Så hvis du gerne vil have et godt resultat, så er det altså en god idé at finde et professionelt malerfirma. På samme måde som en nymalet væg i sig selv er skøn, så er en vel malet væg også bemærkelsesværdigt skøn. Så spar dig tiden, og få en rigtig maler til at gøre det på sandsynligvis den halve tid.