Økonomi

Dette bør du vide om samlelån

Adskillige danskere har benyttet sig af muligheden for at optage små lån online, hvad end det er små kviklån eller andet. Det er trods alt særdeles let samt hurtigt at søge om lån online. Ulempen ved dette er dog, at tilbagebetalingen nemt kan blive uoverskuelig. Specielt hvis du har lånt fra mere end blot én udbyder for så er der flere deadlines at holde styr på. Overholder du ikke deadlines, risikerer du at blive registreret som dårlig betaler. Heldet er dog ikke ude, for hvis du benytter dig af et samlelån, kan du gøre tilbagebetalingen meget lettere at have at gøre med, da der her kun er tale om ét lån. Vi vil derfor her komme ind på, hvad et sådant samlelån indebærer.

Hvad et samlelån er

Har du optaget adskillige mindre lån, er det muligt, at et samlelån vil lette tilbagebetalingsbyrden, da du i så fald samler lånene under ét lån. Overordnet set er der to primære grunde til, at det kan være en god idé at benytte sig af et samlelån. Den første af de to er, at du som regel vil være i stand til at spare penge, da det kan ske, at samlelånets rente er billigere. Den anden gode grund er, at du vil kunne opnå bedre overblik over dine lån og i forlængelse deraf din økonomi.

Sådan foregår samlelån

Samlelån foregår hovedsageligt ad to forskellige veje:

  1. Låneudbyderen indfrier din gæld blandt kreditorerne. Det vil sige, at de betaler direkte til kreditorerne, sådan at din gæld kun er hos samlelånsudbyderen.
  2. Låneudbyderen sætter pengene direkte ind på din konto. Det vil sige, at du står med det ansvar at indfri gælden til dine kreditorer.

For det meste vil du kunne regne med, at renten er en smule lavere, skulle den første af de to metoder blive taget i brug. Det skyldes, at låneudbyderen løber en mindre risiko i forhold til den anden metode, da de her vil være sikre på, at pengene ender op det rigtige sted.

Renten er højere ved den anden metode, da låneudbyderen ikke har nogen garanti for, at du bruger pengene til deres intenderede formål.

Sådan sparer du penge ved et samlelån

Ved optagelsen af et hvilket som helst online lån er der tale om både et stiftelsesgebyr og et administrationsgebyr. Derfor hvis du har optaget lån hos flere låneudbydere, betaler du flere af denne slags gebyrer. Samles lånet på blot én låneudbyder betaler du kun én af hver slags, hvorved du sparer penge.

Derudover vil det også ofte være muligt at få en lavere rente på dit samlelån end på for eksempel de kviklån, der udgør det. Hermed har du også sparet via rente.

Sådan finder du det bedste samlelån

Ønsker du at finde det bedste samlelån, er der én ting mere end nogen andre, du bør være opmærksom på: Årlige Omkostninger i Procent eller ÅOP. Det er en sammenregning af, hvad lånet koster i sin helhed, hvor både renter og gebyrer medregnes. Derigennem er det et bedre sammenligningsgrundlag end renterne eller gebyrerne alene.