Fritid & Sport

Derfor skal du huske at få din søvn

Vi kender alle følelsen: Du er træt, udmattet og kæmper for at komme igennem dagen. Du kan ikke fokusere på noget som helst, og selv små opgaver føles umulige. Du vil måske blive overrasket over at erfare, at dette ikke kun skyldes en lang nat eller en tidlig morgen. Faktisk kan det være tegn på en større søvngæld.

De fleste af os har brug for omkring otte timers søvn om natten, men nogle gange kommer livet i vejen, og vi får ikke altid den søvn, vi har brug for. Over tid kan dette føre til en søvngæld – som er præcis, hvad det lyder som. Det er den mængde søvn, du skylder din krop, og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis den ikke bliver betalt.

Den gode nyhed er at det aldrig er for sent at begynde at få indhentet din søvn. Bare et par nætter med ordentlig hvile kan gøre en stor forskel i forhold til, hvordan du har det. Så hvis du føler dig træt, skal du ikke ignorere det – sørg for at få noget ekstra søvn og betal din søvngæld af så hurtigt som muligt.

Sådan får du nok søvn

Der er et par enkle ting, du kan gøre for at sikre, at du får nok søvn:

– Lav en regelmæssig søvnplan, og hold dig så vidt muligt til den. Det betyder, at du skal gå i seng og vågne op på samme tid hver dag, også i weekenden.

– Lav en rutine ved sengetid, der hjælper dig med at slappe af og falde til ro inden du skal sove. Det kan f.eks. være at læse, tage et bad eller lytte til beroligende musik.

– Sørg for, at dit soveværelse er mørkt, stille og køligt – det vil hjælpe din krop til at indse, at det er tid til at sove.

– Undgå koffein, alkohol og tunge måltider om aftenen, da disse ting alle kan forstyrre søvnen.

– Rejs dig op og bevæg dig i løbet af dagen for at holde din

Vigtigheden af at få nok søvn

Søvn er afgørende for vores fysiske og mentale sundhed. Den hjælper vores krop med at komme sig efter dagens aktiviteter, og den giver vores hjerne en chance for at hvile og restituere.

Uden tilstrækkelig søvn kan vi begynde at føle os fysisk og mentalt sløve. Vi kan få problemer med at koncentrere os, huske ting eller træffe beslutninger. Vi kan også være mere tilbøjelige til at begå ulykker eller fejl. På lang sigt kan kronisk søvnmangel føre til alvorlige sundhedsproblemer som fedme, hjertesygdomme og diabetes.

Så hvis du føler dig træt, skal du ikke ignorere det – sørg for at få noget ekstra søvn og betal din søvngæld af så hurtigt som muligt. Din krop (og dit sind) vil takke dig for det!

Sengefabrikken har altid nogle gode tilbud på senge, hvis du mangler en ny seng.